Google search

Потърсете информация по избрана дума. От тук...

Корони

Пирамидите

Първото чудо на света са египетските пирамиди. още...

Йероглифи

Писмеността се смятала за дар от бога на мъдростта Тот. още...

Галерия

Вижте някои от най-почитаните богове в Древен Египет. От тук...

Домовете на египтяните


Животът на богатите

Къщите на богатите египтяни били доста просторни, обикновенно заемали два етажа и били построени от тухли и измазани с бял хоросан. Египетските домове се издигали върху платформи, които ги предпазвали от влагата. Освен това повечето имали малка сенчеста градина с декоративен басейн. Отвътре къщите били украсени със стенописи.

Обзавеждането било семпло, но удобно, широко се използвали внесени от чужбина тъкани и изделия от дърво. Повечето мебели били покрити със сложна резба, като краката на масите и столовете имали формата на лъвски лапи. Леглата, освен, че били снабдени с дюшеци и в двата края с подложки за главата и краката, имали и дървена облегалка за гърба.

Комфортът и хигиената били съществена част от разкошния живот. Заможните египтяни разполагали със слуги или роби, които да се грижат за ежедневните им дела. И мъжете и жените били късо подстригани, но носели богато украсени перуки, сплетени на фини плитчици.

Животът на бедните

Типичната египетска бедняшка къща била със сводест вход и малки прозорци, за да се ограничи достъпът на външната горещина. Степента на богатство се определяла от това колко животни притежава египтянинът - колко бил броят на козите, гъските и най-вече говедата. Писарите на фараона записвали тези данни и според тях изчислявали какъв данък трябва да плаща дадения човек.

Къщите се осветявали с малки глинени лампи. В тях горял фитил от усукан плат, напоен в олио от ленено семе. Повечето селяни се препитавали чрез земеделие, но много други работели по огромните строежи на фараоните. След навършване на 13 години децата често ставали слуги в по-заможните къщи.