Google search

Потърсете информация по избрана дума. От тук...

Корони

Пирамидите

Първото чудо на света са египетските пирамиди. още...

Йероглифи

Писмеността се смятала за дар от бога на мъдростта Тот. още...

Галерия

Вижте някои от най-почитаните богове в Древен Египет. От тук...

Египет днес


Египет е разположен на площ от 995 450 кв.км в Североизточна Африка и Синайския полуостров. Страната граничи с Либия, Судан и Израел. На север бреговете й се мият от водите на Средиземно море, а на изток граничи с Червено море, прочуло се с красивите си коралови рифове. Голяма част от територията на страната е заета от Арабската, Нубийска и Либийска пустини. Столицата на страната е многомилионният мегаполис Кайро – градът, който никога не спи.

Населението на Египет днес наброява над 81 млн. жители, което го превръща в най-многолюдната държава от Средния Изток. Близо 98% от местните са египетски араби. В страната живеят и около 100 хил. души бедуини. Мюсюлманите в Египет са близо 90% от местното население, а останалата част са християни. Официалният език в страната е арабскиият.

Египетската кухня е богата на изобилие от ориенталски вкусове и подправки. Типичните местни ястия се проготвят в много олио и се подправят с лук, чесън, черен пипер и различни билки и подправки, между които мента, копър, ким, къри, джинджифил, карамфил, канела и др. Обикновено 90% от местните ястия съдържат ориз, който често се комбинира с пилешко или телешко месо, риби и морски дарове, зеленчуци, паста и др. Египтяните обичат да започват деня си с гъстата супа от малохея. Типични основни ястия са наподобяващите сърми „махши”, които се пълнят с телешко месо и ориз, както и „фул” – ястие, приготвено от смлян пържен боб. Египетският хляб „аиш” е много вкусен и може да бъде поднесен в различни форми и разновидности. Любим и полулярен сред местните и туристите е плоският хляб „аиш балади”.