Google search

Потърсете информация по избрана дума. От тук...

Корони

Пирамидите

Първото чудо на света са египетските пирамиди. още...

Йероглифи

Писмеността се смятала за дар от бога на мъдростта Тот. още...

Галерия

Вижте някои от най-почитаните богове в Древен Египет. От тук...

Величествени храмове

Египтяните вярвали, че храмовете са земните домове на боговете.Храмът бил построен от каменни блокове като главният вход водел към вътрешен двор.Само фараонът и жрецът можели да общуват с боговете, а обикновенните хора оттдавали почет на божествата само от двора на храма или извън стените му.

Храмът на Амон в Карнак

Най-големият от всички запазен до днес храмове в Египет се намира в днешното селище Карнак. Той е бил посветен на бога Амон. основната разлика между този храм и другите обекти в Египет е продължителносста на времето, за което е бил построен. Приблизително 30 фараони са допринесли за построяването на сгради, за да се достигне до тези забележителни мащаби и сложност на архитектурата, които не могат да се видят никъде другаде по света.

Храмът на Амон в Луксор

Древноегипетски храм на територията на Тива (днес в Египет), построен през 15-13в. пр. Хр. Част от най-големия храмов ансамбъл в Древен Египет. Свързан с алея на сфинксовете с Карнак. През 19в. единият от двата обелиска пред входа на храма е откаран в Париж и днес стои на площад "Конкорд".

Дейр ел-Медина

Това е селището, в което живели семействата на строителите на гробниците в долината на царете. Селището имало 70 къщи и било оградено с дебела кирпичена стена с една единствена врата.

Долината на царете

Починалите фараони били погребвани навътре в пустинята в тайни гробници, изсечени в скалите на суха долина.Днес тази долина се нарича Долината на царете.Входовете на гробниците били високо в стръмните скали. В Долината на царете са погребани някои от най-прочутите фараони, сред които Тутанкамон, Хатшепсут и Рамзес II.