Google search

Потърсете информация по избрана дума. От тук...

Корони

Пирамидите

Първото чудо на света са египетските пирамиди. още...

Йероглифи

Писмеността се смятала за дар от бога на мъдростта Тот. още...

Галерия

Вижте някои от най-почитаните богове в Древен Египет. От тук...

Знаете ли, че...


Уникална архитектура

Египетската архитектура има много черти, които са уникални и я разграничават от европейските архитектурни стилове. До нея най-много се доближават постройките на ацтеките и инките в Южна и Централна Америка (строители на пирамиди от по-късни времена). Най-удивителните й отличителни белези са зидарията от грубо дялани камъни, които невероятно точно си пасват, и колоните с квадратни блокове, върху капителите, които поддържат архитрава (главната носеща греда).

Написано от звездите

Жреците астрономи от Древен Египет създали около 2500 г.пр.Хр. зодиака, който се използва и днес. В онези дни астрологията и астрономията се смятали за една и съща наука и се ползвали с голямо доверие. Като наблюдавали небето в продължение на много векове и записвали грижливо откритията си, египетските астрономи разделили небето на 12 съзвездия, всяко от които олицетворявало определен аспект от вярванията им.

Египтяните и ароматерапията

Много от така наречените "алтернативни" лечения са измислени още в дълбока древност. Ароматерапията е използвана за първи път от древните египтяни за лечение на различни стресови, респираторни и мускулни заболявания.

Египтяните измислили седмицата

Смята се, че египтяните първи измислили отрязъка от време, наречен "седмица", като кръстили седемте дена на петте планети (Марс, Меркурий, Юпитер, Венера и Сатурн), на Слънцето и на Луната.

Египтяните и нулата

Математиците често спорят за достойнствата на нулата като число и за това дали изобщо е число. Египтяните пурви открили необходимостта от нулата в математиката, когато изчислявали сметките на фараона и трябвали да покажат колко се получава, когато две еднакви суми се извадят една от друга.

Лампата на Аладин

Вълшебната лампа на Аладин може би не е точно художествена измислица. От древни времена са съществували вълшебни лампи, но в тях просто не е имало джинове. За пръв път такива лампи са правени в древен Египет. Древните египтяни били убедени, че астралната душа на мумията се намира около нея в продължение на три хиляди години. Когато са разграбвани първите открити гробници на фараони в Египет, се носели слухове за лампи, които не загасвали. Те горели от момента на погребване на фараона. Загасили ги тълпите вандали, въоръжени с кирки и чували за събиране на съкровищата. Имало прекалено много такива слухове, затова екип археолози се заел да изследва това. Оказало се, че почти всички средновековни и антични мислители са писали и говорили за вълшебните лампи. Древни майстори са можели да изработват лампи, които горели хилядолетия без смяна на горивото и фитила. Такава лампа била открита в гробницата на дъщерята на Цицерон – Тулиола. Тази лампа горяла в херметично затворено помещение – без достъп на кислород – в продължение на 1600 години.

Грънчарското колело

От всички технологични постижения, завещани ни от древните египтяни, може би най-значимото е грънчарското колело. Изобретено около 4000г.пр.Хр., то променило облика на човешката цивилизация за вечни времена, като за първи път дало възможност за масово производсто на сложни изделия. Основният дизайн на задвижваното с педал грънчарско колело се запазил почти непроменен до наши дни.

Чадърът в Древен Египет

Първите чадъри били толкова тежки, че за пренасянето им били необходими слуги, които били достатъчно добре развити физически, за да ги пренасят. Чадърът бил символ на абсолютна власт в древна Индия. В древността чадърите са полагани в гробниците на принцовете. Владетелите на древните държави са имали невероятни чадъри. Китайският император имал четириетажен чадър, кралят на Сиам – седеметажен чадър, японският император задължително бил с червен чадър, а кралят на Дагомея имал чадър, украсен с осемдесет и четири човешки челюсти. Чадърът се е използвал за защита от слънцето и в Древен Египет, като е бил приоритет на аристокрацията. Когато рисували фараони, древните египетски художници рисували и чадър.