Google search

Потърсете информация по избрана дума. От тук...

Корони

Пирамидите

Първото чудо на света са египетските пирамиди. още...

Йероглифи

Писмеността се смятала за дар от бога на мъдростта Тот. още...

Галерия

Вижте някои от най-почитаните богове в Древен Египет. От тук...

Богове


Анубис
Анубис, изпизано с  йероглифи
`

Анубис

 Анубис е провъзгласен за бога, който защитава мъртвите и ги насочва към страната на живота след смъртта. Изобразяван е като полу-чакал, полу-човек, а понякога и с млатило в ръцете си. Обрисуването му като чакал се свързва с животните, обитаващи гробищата в Древен Египет. Чакалите често разравяли човешките останки, което е дало и този образ на Анубис.

Почти навсякъде е свързван с черния цвят, изобразяващ черната почва на плодовитата долина на Нил. Този образ е символизирал прераждането и живота след смъртта. Често е бил показван да присъства при мумифицирането или да стои на върха на някоя гробница. По времето на фараоните, той е носил специален костюм. Вярвало се е, че той е и богът на подземния свят, и в тази си форма е бил обрисуван като жена- Анпут - с дъщеря си, Кибечет. Като бог на подземния свят той е бил смятан за син на Озирис и Нефтис.

За това, че Анубис е свързван с Озирис, е довело обединяването на системите за осемте и деветте. Именно Озирис е поставил Анубис за защитник на мъртвите. Той се споменава като „този, който контролира погребалните ритуали”. Според митологията Анубис е отгледан от Изис, тъй като Сет, братът на Нефтис, е искал да убие незаконнородения син. Така, като син на Изис, Анубис е отраснал като последовател на Озирис. Сестра му- змията или щрауса, носител на водата-Кебечет или Кебехут, е считана за богинята на пречистването. В тази си роля тя е чакала заедно с Анубис по време на мумифицирането, за да подсили тялото срещу бързото изгниване.

Анубис се смята за:

• Собственик на везните на правосъдието

• Господар на Амит, който се е молел за порочните души

• Господар на култовия център Синополис

• Небесен Бог

• Пътеводител и защитник на душите

• Бог на гробовете

• Надзирател на мистериите

Назад